Γιατί ο Droupadi Murmu θα μπορούσε να αποδείξει ένα αριστούργημα της NDA ενάντια στην ενότητα της αντιπολίτευσης

Γιατί ο Droupadi Murmu θα μπορούσε να αποδείξει ένα αριστούργημα της NDA ενάντια στην ενότητα της αντιπολίτευσης

23 Juni 2022 0 Von admin

Η Droupadi Murmu, πρώην Κυβερνήτης του Jharkhand, πρόκειται να εκλεγεί ως ο επόμενος Πρόεδρος, η πρώτη γυναίκα της φυλής που κατέχει την υψηλότερη θέση στη χώρα.

Η NDA, η οποία νωρίτερα δεν είχε αριθμούς στοιβαγμένους υπέρ της, έχει πλέον ξεπεράσει το 50 τοις εκατό στο εκλογικό σώμα μετά την υποστήριξη του BJD του Odisha CM Naveen Patnaik και του YSRCP του CM της Άντρα Πραντές Jagan Mohan Reddy. Η υποστήριξη της JMM θα αυξήσει πλέον το περιθώριο νίκης.

Ενώ η αντιπολίτευση έχει ορίσει από κοινού τον πρώην υπουργό της Ένωσης Yashwant Sinha ως προεδρικό εκλεκτό της, ο υποψήφιος του Murmu πρόκειται να εγκαταλείψει το στρατόπεδο διχασμένος.

Το JMM, ένα περιφερειακό κόμμα στο Jharkhand όπου κυριαρχούν οι φυλές, όπου μοιράζεται την εξουσία με το Κογκρέσο, θα δυσκολευτεί να ψηφίσει κατά του Murmu.

Το JMM ήταν ένα από τα πρώτα κόμματα που υποστήριξαν την επικεφαλής του TMC Mamata Banerjee και την προσπάθεια του Telangana CM K Chandrashekhar Rao να βάλει έναν κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης εναντίον του υποψηφίου του NDA. Ωστόσο, η υποψηφιότητα του Murmu έχει μπερδέψει τον αγωνιστικό χώρο αφού ο Soren θα δυσκολευτεί να ψηφίσει εναντίον μιας γυναίκας από φυλή.

Μετά την υποστήριξη του κόμματος του Naveen Patnaik, ο υποψήφιος του NDA έχει περίπου 52 τοις εκατό ψήφους (περίπου 5.67.000 ψήφους) σε σύνολο 10.86.431 ψήφων όλων των εκλογέων.

Αυτό περιλαμβάνει 3.08.000 ψήφους βουλευτών του BJP και των συμμάχων του. Το BJD έχει περίπου 32.000 ψήφους στο εκλογικό σώμα, που είναι περίπου το 2,9 τοις εκατό του συνόλου.

Το κυβερνών κόμμα στην Odisha έχει 114 MLAs στη Βουλή των 147 μελών στη Συνέλευση, ενώ το BJP έχει 22 νομοθέτες. Έχει 12 βουλευτές το καθένα στη Lok Sabha και εννέα στη Rajya Sabha.

Ο υποψήφιος του NDA είναι πιθανό να λάβει την υποστήριξη ορισμένων περιφερειακών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του AIADMK, και του YSRCP για τον υποψήφιο του στις προεδρικές εκλογές.

Η δύναμη του κυβερνώντος BJP στην κρίσιμη Άνω Βουλή του Κοινοβουλίου είναι 92 μετά τα αποτελέσματα των εκλογών Rajya Sabha που μόλις ολοκληρώθηκαν. Έχει συνολικά 301 βουλευτές στη Lok Sabha.

Η ενσυναίσθητη νίκη του BJP σε τέσσερις δημοσκοπήσεις της συνέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της πολύ σημαντικής ψηφοφορίας του Ούταρ Πραντές, όπου η αξία της ψήφου κάθε MLA είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία, έχει απλώς προσθέσει στο συνολικό του πλεονέκτημα.

Αν και το BJP και οι σύμμαχοί του στο NDA έχουν λιγότερους MLA από ό,τι είχαν κατά τις προεδρικές εκλογές του 2017, ο αριθμός των βουλευτών τους έχει αυξηθεί από τότε.

Το BJP είχε προκαλέσει έκπληξη επιλέγοντας τον πρώην Κυβερνήτη του Jharkhand και ηγέτη της φυλής Droupadi Murmu για να διαδεχθεί τον Ram Nath Kovind, έναν ηγέτη από την κοινότητα Dalit, για την κορυφαία συνταγματική θέση στη χώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το BJP έχει από μόνο του 393 βουλευτές, εξαιρουμένων των τεσσάρων διορισμένων μελών της Rajya Sabha που δεν μπορούν να ψηφίσουν, από τον σημερινό αριθμό των 776 μελών και από τα δύο Σώματα, δίνοντάς του σαφή πλειοψηφία.

Το αριθμητικό πλεονέκτημα του BJP στο Κοινοβούλιο, το οποίο έχει σχεδόν τις μισές ψήφους στο εκλογικό σώμα που περιλαμβάνει επίσης όλους τους εκλεγμένους MLA, ενισχύεται περαιτέρω όταν η δύναμη των συμμάχων του όπως η Janata Dal (Ηνωμένη), η οποία έχει συνολικά 21 βουλευτές, τον Rashtriya Lok. Προστίθενται το Janshakti Party, το Apna Dal και αρκετές από τις βορειοανατολικές πολιτείες.

Ενώ υπάρχουν 776 βουλευτές τόσο της Lok Sabha όσο και της Rajya Sabha, με 700 ψήφους το καθένα, υπάρχουν έως και 4.033 νομοθέτες σε πολιτείες με διαφορετικές ψήφους που θα εκλέξουν επίσης τον διάδοχο του Ram Nath Kovind.

Αν και ο τελικός κατάλογος των εκλογέων θα κοινοποιηθεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές σε τρεις έδρες Lok Sabha και οι εκλογές της Rajya Sabha στις 16 έδρες, το NDA έχει 440 βουλευτές υπέρ του, ενώ η αντιπολίτευση UPA έχει περίπου 180 βουλευτές, εκτός από 36 βουλευτές του Trinamool Congress. που υποστηρίζουν κανονικά τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ των πολιτειών, το BJP έχει μέγιστο 56.784 ψήφους από το Ούταρ Πραντές, όπου έχει 273 MLA. Κάθε MLA στο Uttar Pradesh έχει μέγιστη ψήφο 208. Το NDA θα πάρει τις δεύτερες υψηλότερες ψήφους μεταξύ των πολιτειών από το Μπιχάρ, όπου με 127 MLA, θα λάβει 21.971 ψήφους καθώς κάθε νομοθέτης έχει 173 ψήφους, ακολουθούμενο από 18.375 ψήφους από τη Μαχαράστρα όπου έχει 105 βουλευτές και ο καθένας έχει 175 ψήφους.

Με 131 MLA, το NDA θα λάβει 17.161 ψήφους από τη Madhya Pradesh, 16.464 ψήφους από 112 MLA από το Gujarat και 15.982 ψήφους από τους 122 MLAs στην Καρνατάκα.

Το UPA, από την άλλη πλευρά, έχει λίγο περισσότερους από 1.50.000 ψήφους των βουλευτών του και θα πάρει περίπου τον ίδιο αριθμό ψήφων από τους νομοθέτες του στις πολιτείες.

Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης και στο παρελθόν έλαβαν λίγο περισσότερες από τρεις λαχάδες ψήφους στις προηγούμενες εκλογές για την υψηλότερη θέση στη χώρα.

Η αξία της ψήφου ενός βουλευτή έχει μειωθεί στις 700 από 708 στις προεδρικές κάλπες αυτή τη φορά λόγω της απουσίας νομοθετικής συνέλευσης στο Τζαμού και Κασμίρ.

Η αξία της ψήφου ενός βουλευτή σε προεδρικές εκλογές βασίζεται στον αριθμό των εκλεγμένων μελών σε νομοθετικές συνελεύσεις πολιτειών και εδαφών της ένωσης, συμπεριλαμβανομένων του Δελχί, του Puducherry και του Τζαμού και Κασμίρ.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 18 Ιουλίου για να εκλεγεί ο διάδοχος του νυν Κόβιντ, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εκλογική Επιτροπή.

Οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 29 Ιουνίου και το αποτέλεσμα των εκλογών θα ανακοινωθεί στις 21 Ιουλίου.

Όταν εκλεγεί, ο Murmu, πρώην κυβερνήτης του Jharkhand, θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που γεννήθηκε μετά την ανεξαρτησία.

Η υποψηφιότητα του 64χρονου ηγέτη της φυλής από την Odisha ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής του BJP JP Nadda το βράδυ της Τρίτης, ώρες αφότου ο πρώην υπουργός της Ένωσης Yashwant Sinha ανακηρύχθηκε κοινός υποψήφιος από πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Κογκρέσου, του TMC και του NCP. .