Κρίση Μαχαράστρα: Ποιος είναι ο νόμος κατά της αποστασίας και μπορεί ο Eknath Shinde να τον παραμερίσει;

Κρίση Μαχαράστρα: Ποιος είναι ο νόμος κατά της αποστασίας και μπορεί ο Eknath Shinde να τον παραμερίσει;

23 Juni 2022 0 Von admin

Αφού 34 MLA έγραψαν στον Κυβερνήτη της Μαχαράστρα δεσμεύοντας την υποστήριξή τους στον «επαναστάτη» Shiv Sena MLA Eknath Shinde, ο νόμος κατά της αποστασίας έχει βάλει στο επίκεντρο για άλλη μια φορά. Σύμφωνα με τον νόμο κατά της αποστασίας, εάν λιγότερο από τα δύο τρίτα των βουλευτών/MLA από ένα μεμονωμένο κόμμα αποχωρήσουν για να σχηματίσουν μια ξεχωριστή παράταξη ή να ενταχθούν σε άλλο κόμμα, τότε θα ληφθούν μέτρα κατά των βουλευτών/MLA, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε τον αποκλεισμό τους.

Νωρίτερα, ο Shinde, ο οποίος κατασκηνώνει στο Guwahati του Assam μαζί με άλλους αποστάτες, «ακύρωσε» τις εντολές του αρχηγού Shiv Sena, Sunil Prabhu, ζητώντας από όλους τους νομοθέτες του κόμματος να είναι παρόντες στην κατοικία «Varsha» του Uddhav Thackeray στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, διαφορετικά. εις βάρος τους θα λαμβάνονταν μέτρα βάσει των διατάξεων του νόμου κατά της αποστασίας. Λίγο αφότου ο Shinde το χαρακτήρισε «νομικά άκυρο», η συνάντηση ακυρώθηκε

«Δεν μπορείτε να απουσιάσετε από τη συνάντηση χωρίς να παρέχετε έναν έγκυρο και επαρκή λόγο. Εάν δεν παρευρεθείτε στη συνάντηση, θα τεκμαίρεται ότι έχετε ξεκάθαρη πρόθεση να αποχωρήσετε από το κόμμα. Ως εκ τούτου, θα ληφθούν μέτρα εναντίον σας με βάση τις διατάξεις για την αποτροπή της αποστασίας», ανέφερε η επιστολή από την Prabhu.

Τι είναι ο νόμος κατά της αποστασίας;

Σύμφωνα με το δέκατο πρόγραμμα του συντάγματος, ο «νόμος κατά της αποστασίας» εισήχθη στο Σύνταγμα μετά την 52η τροποποίηση το 1985. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, η αποστασία σημαίνει «εγκατάλειψη θέσης ή ένωσης, συχνά για ένταξη σε αντίπαλη ομάδα».

Νόμος κατά της αποστασίας: Ποιος αποφασίζει;

Σε τέτοια θέματα, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης θα είναι η αρχή που αποφασίζει. Η δίκαιη διαδικασία είναι χρονοβόρα καθώς ο Πρόεδρος ή ο Πρόεδρος της Βουλής ή ένας Προεδρεύων αξιωματούχος απαιτείται να ακούσει τα επιχειρήματα των επαναστατημένων νομοθετών, πριν εκδώσει μια απόφαση. Ωστόσο, λόγω της απουσίας ενός Προέδρου πλήρους απασχόλησης, ο αντιπρόεδρος Narhari Zirwal, ο οποίος είναι από το NCP, θα είναι η αρχή που θα αποφασίσει. Η απόφαση του Προέδρου δεν είναι οριστική καθώς υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο. Δεν υπάρχει χρονικό όριο εντός του οποίου πρέπει να ενεργήσει ο Προεδρεύων. Το Ανώτατο Δικαστήριο ή το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να προσεγγιστεί μόνο αφού ο Προεδρεύων έχει δώσει την απόφασή του.

Maharashtra anti-defection: τρέχον σενάριο

Εάν τα δύο τρίτα των Βουλευτών/Μελών αποφασίσουν να συγχωνευθούν με άλλο κόμμα, τότε δεν θα ισχύουν οι διατάξεις του νόμου κατά της αποστασίας. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Shinde είχε ισχυριστεί ότι είχε την υποστήριξη 46 MLA, συμπεριλαμβανομένων 7-8 MLA. Τώρα, ο Shinde θα πρέπει να έχει την υποστήριξη τουλάχιστον 37 MLA για να αποχωριστεί επίσημα από το κόμμα χωρίς να ζητήσει τιμωρία βάσει του νόμου κατά της αποστασίας. Στη Συνέλευση των 288 μελών της Μαχαράστρα, ο Shiv Sena έχει 55 MLA. Εάν οι ισχυρισμοί του Shinde θεωρηθούν αληθινοί από τη φύση τους, τότε το στρατόπεδό του μπορεί να έχει αρκετούς αριθμούς στο πλευρό του, αφού αφαιρέσει τους Ανεξάρτητους υποψηφίους, ώστε να παρακάμψει τον νόμο κατά της αποστασίας