Οι εντάσεις αποκλιμακώνονται μετά την απομάκρυνση χιλιάδων στρατιωτών από τη Ρωσία από τα σύνορα της Ουκρανίας

Οι εντάσεις αποκλιμακώνονται μετά την απομάκρυνση χιλιάδων στρατιωτών από τη Ρωσία από τα σύνορα της Ουκρανίας

25 April 2022 0 Von admin
  • Οι εντάσεις αυξήθηκαν μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας αφού η τελευταία ανέπτυξε πάνω από 120.000 στρατιώτες στα σύνορα της πρώτης, ανέφερε Ουκρανός αξιωματούχος.
  • Η Μόσχα εξήγησε ότι η συγκέντρωση στρατευμάτων έγινε για στρατιωτικές ασκήσεις.
  • Η Ρωσία κατέληξε να αποσύρει τα στρατεύματά της και ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε ότι ενώ η χώρα του είναι «πάντα σε εγρήγορση», καλωσορίζουν «οποιαδήποτε μέτρα για τη μείωση της στρατιωτικής παρουσίας και την αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Οι εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εντάθηκαν πρόσφατα καθώς κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Μόσχα έχει στείλει πάνω από 120.000 στρατιώτες στα σύνορά της. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, νέες οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί η «περαιτέρω κλιμάκωση» της κατάστασης.

«Το κόστος της αποτροπής της περαιτέρω κλιμάκωσης της Ρωσίας θα είναι πάντα χαμηλότερο από το κόστος της διακοπής της και του μετριασμού των συνεπειών της», δήλωσε ο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να κάνουμε ξεκάθαρα να κατανοήσει η Μόσχα ότι ένα νέο στάδιο επιθετικότητας θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη Ρωσία, διεθνή απομόνωση και επώδυνες οικονομικές κυρώσεις».

Ο Ουκρανός αξιωματούχος έχει είπε ότι ελπίζει ότι η Ρωσία θα συμφωνήσει και πάλι σε κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι δύο χώρες συμμετείχαν σε αιματηρές μάχες το 2014. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία υπερασπίστηκε ότι η συσσώρευση στρατού οφείλεται σε μια στρατιωτική άσκηση με στόχο τη δοκιμή τους ετοιμότητα.

Τελικά η Ρωσία διέταξε οι στρατιώτες τους να επιστρέψουν στις κανονικές τους θέσεις.

«Πιστεύω ότι οι στόχοι του έκτακτου ελέγχου έχουν επιτευχθεί πλήρως», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου «Τα στρατεύματα απέδειξαν την ικανότητά τους να παρέχουν μια αξιόπιστη άμυνα της χώρας. Από αυτή την άποψη, αποφάσισα να ολοκληρώσω τις επιθεωρήσεις στις νότιες και δυτικές στρατιωτικές περιοχές».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έγραψε στο Twitter:

«Η Ουκρανία είναι πάντα σε εγρήγορση, ωστόσο χαιρετίζει κάθε βήμα για τη μείωση της στρατιωτικής παρουσίας και την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο Ντονμπάς. Η Ουκρανία επιδιώκει την ειρήνη».

Δείτε αυτό το βίντεο ρεπορτάζ: