Ο Sivakasi κοιτάζει το σκοτεινό Diwali καθώς η απαγόρευση του βαρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζεται στις μονάδες πυροτεχνημάτων

Ο Sivakasi κοιτάζει το σκοτεινό Diwali καθώς η απαγόρευση του βαρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζεται στις μονάδες πυροτεχνημάτων

22 Juni 2022 0 Von admin

Οι κατασκευαστές πυροτεχνημάτων στο Sivakasi στο Ταμίλ Ναντού ανησυχούν πολύ ότι η επικρατούσα απαγόρευση του βαρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο στη βιομηχανία πυροτεχνημάτων θα μπορούσε να αφαιρέσει τη λάμψη από την επιχείρηση την επερχόμενη σεζόν του Diwali. Το ανώτατο δικαστήριο είχε απαγορεύσει τη χρήση βαρίου το 2018 στην κατασκευή κροτίδων και επιβεβαιώθηκε εκ νέου το 2021, θέτοντας τη βιομηχανία πυροτεχνημάτων στο Sivakasi – το κέντρο των πυροτεχνημάτων της χώρας – και περίπου τρεις χιλιάδες εργάτες που απασχολούνταν άμεσα σε περίπου 1.000 οργανωμένες μονάδες εκεί. σε στενό σημείο. Αφού η Επιτροπή Εποπτείας επιβεβαίωσε εκ νέου την απαγόρευση το 2021, πολλοί από τους ενδιαφερομένους έχουν αναμειχθεί στην υπόθεση ζητώντας την άρση της απαγόρευσης.

Ένας Murali, μέλος της βασικής επιτροπής του Sivakasi Fireworks Manufacturers Association, είπε στη FE ότι η απαγόρευση του βαρίου είναι αβάσιμη — επιβλήθηκε χωρίς να διεξαχθεί καμία επιστημονική μελέτη σχετικά με τις πιθανές επικίνδυνες επιπτώσεις σε σχέση με τη ρύπανση.

«Είμαστε εντάξει με την απαγόρευση όλων των κροτίδων, εκτός από τις πράσινες κροτίδες, έχουμε την τεχνική τεχνογνωσία και συνεργαζόμαστε με τη NEERI για να κάνουμε πράσινο. Το θέμα μας είναι με την πλήρη απαγόρευση του βαρίου ακόμα και στην παραγωγή πράσινων κροτίδων. Μετά την απαγόρευση των κροτίδων το 2018, που επέτρεψε τα πράσινα κράκερ, είχαμε την εντύπωση ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βάριο ως μείγμα για την παρασκευή των πράσινων κροτίδων. Αλλά στην εντολή διευκρίνισης του 2021, το SC είχε επιβεβαιώσει την πλήρη απαγόρευση του βαρίου στη βιομηχανία πυροτεχνημάτων», είπε.

Είπε ότι οι πωλήσεις του Diwali του περασμένου έτους δεν επηρεάστηκαν τόσο πολύ, καθώς η εντολή διευκρίνισης ήρθε τον Οκτώβριο την περασμένη εβδομάδα, τη στιγμή που έγιναν η παραγωγή και οι αποστολές. «Έχοντας πει αυτό, πρέπει να πω ότι οι πωλήσεις μειώνονται από την απαγόρευση του 2018», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βάριο είναι ένα από τα κύρια οξειδωτικά για τα περισσότερα πυροτεχνήματα και με την απαγόρευση δεν μπορούν να παρασκευάσουν πολλά προϊόντα. Μετά την απαγόρευση, τα εργοστάσιά μου λειτουργούν με δυναμικότητα 50% και μείωσαν την παραγωγή κατά 50% έως 60%, κάτι που προφανώς επηρέασε την επιχείρηση. Για παράδειγμα, έχω έναν όμιλο εταιρειών που απασχολεί 450 έως 500 εργαζόμενους και μετά την απαγόρευση θα μπορούσα να απασχολήσω μόνο 200 άτομα», είπε.

Οι κατασκευαστές πυροτεχνημάτων πιστεύουν ότι η βιομηχανία ήταν ένας μαλακός στόχος για τους περιβαλλοντολόγους και τις αρχές στο όνομα του ελέγχου της ρύπανσης. Όλα ξεκίνησαν με την αιθαλομίχλη του Δελχί τα τελευταία χρόνια. Η εμφάνιση της αιθαλομίχλης είναι εμφανής κατά τη διάρκεια των ημερών του Diwali. Ενώ αποφάσιζε επί αγωγής πολιτικής αγωγής για το ζήτημα του Arjun Gopal και άλλων εναντίον της Ένωσης της Ινδίας, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι, αν και τα πυροτεχνήματα δεν είναι η κύρια αιτία της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα στο Δελχί και το NCR, είναι σίγουρα επιβαρυντικά της κατάστασης .

Ο Murali είπε ότι υπάρχουν τρία λαχάρια άτομα που απασχολούνται μόνο στη ζώνη του Sivakasi, με άλλα τέσσερα lakh έμμεσα που προμηθεύουν πρώτες ύλες όπως χημικά και τυπωμένες σανίδες, μεταξύ άλλων. «Στοχοποιούμαστε λόγω της χροιάς και της κραυγής των περιβαλλοντολόγων στο όνομα της ρύπανσης, αν και άλλοι τομείς επίσης χρησιμοποιούν βάριο σε διάφορες εργασίες παραγωγής. Πρέπει να πω ότι είμαστε ο πιο αδύναμος αντίπαλος και μας κάνουν αποδιοπομπαίο τράγο», είπε.

Στις 23 Οκτωβρίου 2018 το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε τη χρήση πυροτεχνημάτων εκτός των πράσινων κροτίδων – τα οποία λέγεται ότι μειώνουν την εκπομπή κατά 30%. Απαγορεύτηκε επίσης η κατασκευή κροτίδων αρμών και η χρήση βαρίου, μιας βασικής χημικής ουσίας στην κατασκευή πολλών ειδών πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών. Η χρήση πυροτεχνημάτων επιτρεπόταν μόνο για δύο ώρες την ημέρα φεστιβάλ όπως το Diwali και η Πρωτοχρονιά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Πυροτεχνημάτων Sivakasi A Asaithambi είπε ότι τα πρότυπα εκπομπών πυροτεχνημάτων πρέπει να καθοριστούν με τη συμμετοχή των κατασκευαστών και η απαγόρευση χρήσης βαρίου πρέπει να αρθεί. «Η κατασκευή αρμών κροτίδων επιτρέπεται ήδη σύμφωνα με τους κανόνες για τα εκρηκτικά, το 2008 με τέτοιο τρόπο ώστε ο θόρυβος των μεμονωμένων κροτίδων να μην είναι πάνω από τον κανόνα ηχορύπανσης. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αποκατασταθεί. Όσον αφορά το Δελχί ή οποιοδήποτε άλλο μέρος όπου ο δείκτης ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα είναι πάνω από 200, η ​​τρέχουσα διάταξη δύο ωρών για την έκρηξη κροτίδων θα βοηθήσει στην επίτευξη της μείωσης κατά 30% των εκπομπών από πυροτεχνήματα. Για την υπόλοιπη χώρα, ο περιορισμός των δύο ωρών πρέπει να χαλαρώσει», είπε.

Με την απαγόρευση, πολλοί οργανωμένοι παίκτες πιστεύουν ότι η μεταποίηση έχει μετατραπεί στον παράδεισο των λαμπατζήδων, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν να μεταναστεύουν σε παράνομους κατασκευαστές λόγω έλλειψης θέσεων εργασίας που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.